När ett heterosexuellt par försökt att bli gravida i mer än 1 år utan resultat finns ofrivillig barnlöshet. Landstinget erbjuder då en fertilitetsutredning som kan göras hos oss. Några av grundkraven för landstingsbehandling för heterosexuella par är att ni varit sexuellt aktiva under minst 1 års tid utan graviditet, att ni varit tillsammans i 2 år och att ni bor tillsammans. Ni får inte ha gemensamt barn. Att kvinnan som ska bära barnet är under 40 år och mannen under 56 år är också en del av kraven. Lever du i en samkönad relation eller söker som singel kan ni/du läsa grundkraven för landstingsfinansierade behandling här.
Uppfylls inte kraven via landstinget kan egenbetalande behandling vara ett alternativ. Läs mer om det här under privat konsultation.
Om kvinnan som önskar bli gravid är över 35 år och har antingen skadad äggledare, endometrios, komplikation efter bukoperation, långt intervall mellan menstruationer, eller svårigheter att hitta sin ägglossning kan det finnas anledning att söka hjälp tidigare (efter 6 månader). Om du som man har haft en skada eller infektion i testikel eller någon sjukdom som kan skada spermieproduktionen kan det också vara en anledning att söka hjälp tidigare.
Vårt mål är att fertilitetsutredningen ska vara klar inom 1-2 månader från första besöket.
Om du startat en utredning och är osäker på vad som är nästa steg/vad som händer: hör av dig!
Normalt omfattar en fertilitetsutredning 3-4 besök hos oss och sköts av våra läkare. Kostnaden är 400 kr/person och besök. Frikort gäller.
När remissen är godkänd är det dags för vårdval, för att boka tid hos oss klicka här.
Vi erbjuder vanligen tider inom 3-4 veckor.