infertility

Fertilitetsutredning

Er kontakt med Stockholm IVF börjar i de allra flesta fall med en fertilitetsutredning. Det är viktigt att utföra en metodisk och grundlig utredning av orsaken till infertilitet. Genom en serie undersökningar med modern medicinsk utrustning i kombination med erfarenheten av några av Skandinaviens främsta doktorer och forskare inom infertilitet skräddarsyr vi en utredning för just er.

För mer informationen om vad som ingår i en fertilitetsundersökning har vi satt samman en förenklad beskrivning av de steg du och din partner kommer genomgå i undersökningen.

 

Fertilitetsutredning – Steg för steg

 

1. Första besöket

Vid det första besöket träffar du och din partner en av våra erfarna doktorer med stor erfarenhet av fertilitetsutredningar. Innan ert besök vill vi att ni ska ha fyllt en hälsoblankett. Med hjälp av denna blankett kan vi snabbt se om det finns några uppenbara orsaker till infertilitet såsom sjukdom, medicinering eller operation. Efter att vi tillsammans gått igenom hälsoblanketten gör vi en normal gynekologisk undersökning med ultraljud för att noggrant studera livmodern och äggstockar. I vissa fall kompletterar vi denna undersökning med att kvinnan själv kontrollerar morgonurinen några dagar med en ägglossnings sticka. Vi tar blodprov för att analysera sköldkörtelfunktion (TSH), äggcellsreserven (AMH) och ibland också äggstockshormoner.

 

2. Uppföljande besök med undersökning av livmoder och äggledare

Innan vi kan rekommendera den lämpligaste infertilitetsbehandlingen för just er är det viktigt att undersöka livmoderhålan och äggledarna noggrant. Detta gör vi med en speciell ultraljudsundersökning kallad HSS (hysterosalpingosonografi) som utförs några dagar efter menstruationen. Undersökningen går till så att en tunn, mjuk slang försiktigt förs in genom livmoderhalsen så att spetsen på slangen hamnar mitt i livmoderhålan. Därefter spolas en saltlösning in försiktigt, under ultraljudsöversikt. Vid HSS kan vi se om det finns ojämnheter i livmoderväggen (polyper, myom) och om det är fri passage genom äggledarna. Vid detta besök kommer du även att få ta del av resultaten av de laboratorietester som togs vid första besöket.

 

Hss1

 

Hysterosalpingosonografi (HSS): en saltlösning spolas in i livmoderhålan under uppsikt med ultraljud.

3. Spermaprovet

Mannen lämnar tidigt under fertilitetsutredningen ett spermaprov för att ta reda på om det finns några infertilitetsorsaker hos mannen. Om mannen bor i närheten av kliniken kan spermaprovet tas i hemmet efter 3-4 dagars abstinens och sedan tas med till kliniken för analys. Annars har vi ett avskilt rum på vår klinik för ändamålet. Spermaprovet analyseras senare av våra embryologer. De viktigaste faktorerna som undersöks är volym, antal spermier och spermiernas rörlighet.

 

4. Resultat och fortsättning

När vi har fått svar på alla utredningar kan vi avgöra orsaken till er infertilitet och vilken behandling som är mest lämplig. I vissa fall när alla provsvar och undersökningar är normala sätter vi diagnosen ”infertilitet med okänd orsak”. Trots att vi inte hittat orsaken kan IVF vara effektivt.

 

Behandlingsalternativ till infertilitet innefattar:

IVF
Ägglossningsstimulering
Livmoderstransplantation

 

Uppdaterad: 2016-02-15

Top