infertility

Ägglossningsstimulering

Det finns många anledningar till att en kvinna inte har normal ägglossning. Några vanligt förekommande orsaker är näringsbrist, övervikt och hormonrubbningar. Ägglossningsstimulering till dessa patienter ökar chanserna till graviditet både genom samlag och spermieinsemination (IUI).

 

Metod

I vissa fall kan oregelbunden eller avsaknad ägglossning behandlas enkelt med ändringar i livsstil, exempelvis genom ändrat kosthåll. Om detta inte hjälper använder vi väl beprövad medicinering som låter oss reglera hormonnivåerna i blodet.

Förstahandsalternativet Klomifen är ett preparat som använts i mer än femtio år.  Klomifentabletter, som tas under fem dagar, ökar utsöndringen av hormonet FSH från hjärnans hypofys. Detta leder till att fler äggblåsor utvecklas och att ägglossning sker.

Om resultaten med klomifen inte är tillräckliga används Follikelstimulerande Hormon (FSH). FSH är ett naturligt förekommande hormon som stimulerar mognad av äggblåsor. Injektioner av FSH ges under cirka två veckor för att stimulera tillväxt och mognad av äggceller.

 

Uppdaterad: 2016-02-15

 

Top